Na Sekčove by malo vzniknúť 370 platených parkovacích miest

21.10.2010 Prešov

Prešov 21. októbra (TASR) – Na prešovskom Sídlisku Sekčov by v krátkom čase malo vzniknúť 370 platených parkovacích miest.
Samospráva mesta tak chce čiastočne vyriešiť katastrofálny nedostatok parkovísk v tejto lokalite. Vybudovanie a niekoľkoročnú prevádzku parkovísk má realizovať súkromný investor.
Mesto v apríli tohto roka vypísalo verejno-obchodnú súťaž na uzatvorenie koncesie na služby vo verejnom záujme. Jej víťazom sa stala spoločnosť EEI, s.r.o. , Bratislava. Podmienkami koncesnej zmluvy sa v stredu (20.10. ) zaoberala aj mestská rada.
Prednosta Mestského úradu v Prešove Jozef Višňovský dnes uviedol, že cieľom mesta je, aby sa tieto plochy využívali predovšetkým na parkovanie služobných áut a pri blokoch by sa uvoľnili miesta pre obyvateľov. Vedenie mesta tvrdí, že na tieto účely nemusí vyčleniť žiadne finančné prostriedky. Snažili sa pritom vybrať nevyužívané miesta, ktoré nie sú v bezprostrednej blízkosti blokov.
\"Investor by mal tieto parkoviská prevádzkovať päť rokov, po piatich rokoch by prešli do majetku mesta. Predpokladáme, že väčšinou ich budú využívať právnické subjekty alebo obyvatelia, ktorí majú služobné motorové vozidlá, \" konštatoval Višňovský.
Nových osem parkovísk má vyrásť na uliciach Vihorlatská, Karpatská a Ďumbierska. Podľa Višňovského investor má záujem prevádzkovať parkoviská, ktoré budú vybavené vstupným zariadením.
Úhrada za jeden deň parkovania by mala podľa primátora mesta Pavla Hagyariho predstavovať asi jedno euro denne. Od ukončenia všetkých administratívnych úkonov vraj investor dokáže postaviť tieto plochy do šiestich týždňov.
Členka mestskej rady Mária Kusendová konštatovala, že je nevyhnutné, aby sa parkovaním intenzívne zaoberali, vyjadrila však pochybnosti, či bude o takýto spôsob dostatočný záujem.
\"Treba povedať, že ak si to niekto nebude chcieť kúpiť, nebude tam parkovať, je to na riziko firmy, ktorá vyhrala súťaž. Keď postaví parkoviská, pokiaľ nebude záujem, tak bude s tým musieť niečo urobiť, ale podľa prieskumu ten záujem je, \" uviedol Hagyari. Dodal, že podobný zámer plánujú zrealizovať aj na Sídlisku III, kde by mohlo vzniknúť približne 300 parkovacích miest.
Vzhľadom na to, že poslankyňa Andrea Turčanová v mestskej rade upozornila, že na dvoch vytypovaných miestach sa podľa nej už parkoviská nachádzajú, alebo sú inak využívané, primátor návrh predbežne stiahol.
Višňovský uviedol, že pasportizáciu znovu preveria a ak bude všetko v poriadku, predložia návrh zmluvy v pôvodnom znení na chválenie zastupiteľstvu v novembri.
 

Vyberte región

mark